2 лютого 2021 р.

ЛГБТ-підлітки позбавлені безпечної освіти - дослідження

За даними Національного дослідження шкільного середовища, ЛГБТ-діти та підлітки почуваються абсолютно небезпечно під час навчання. Жертви шкільного булінгу часто пропускають заняття та відчувають себе виключеними зі шкільного життя.

2 лютого громадська організація «Батьківська ініціатива «ТЕРГО»  оприлюднила перші статистичні дані Національного дослідження шкільного середовища в Україні. Результати приголомшливі: 59% ЛГБТ-дітей чують словесні образи на свою адресу у школі, 30% стикаються з фізичним насиллям, 49% – з сексуальним насиллям. 87% ЛГБТ-дітей почувають себе виключеними зі шкільного життя.

«Найстрашніше, що діти не кличуть по допомогу, а вчителі та шкільна адміністрація, навіть будучи свідками знущань, лишаються осторонь», – коментує голова правління організації «Батьківська ініціатива «ТЕРГО» Олена Глоба. Так, 50% учнів відповіли, що працівники школи ніколи не втручалися, почувши гомофобні вислови в їхню адресу. Більше того - 69% учнів, які отримували гомофобні образи, також чули ці вислови від вчителів та шкільної адміністрації. 55% ЛГБТ-дітей повідомили, що в їхній школі немає жодного дорослого, до якого вони могли б звернутись по допомогу.

«Гомофобія як соціальна проблема, на жаль, найбільше зачіпає дітей шкільного віку, – стверджує Марина Шевцова, кандидатка наук з політології,  координаторка дослідження в Україні. – Булінг несе руйнівні наслідки для життя дитини: погіршення результатів навчання, погана соціалізація, депресія і навіть суїцид. Отримані результати моторошні».

Загалом, опитування пройшли більше ніж 1700 підлітків віком до 18 років зі всіх регіонів України. Оприлюднення другої хвилі результатів дослідження очікується у березні 2021 року. Минуле дослідження шкільного середовища було проведено організацією «Точка опори» у 2017 році, у ньому брали участь 700 ЛГБТ-підлітків.

Дослідження проводилося  громадською організацією «Батьківська ініціатива «ТЕРГО» за підтримки Посольства Королівства Норвегія в Україні та GLSEN, Inc.